Etiopská čočka s moringou

Držíte tradici a vaříte na Nový rok čočku? A co takhle ji tentokrát trochu vybombit? Nebo jste fanouškem exotických chutí? Hledáte další inspiraci, jak moringový prášek použít? V každém případě pro vás máme tip na skvělé jídlo, které zasytí, zahřeje, na jeho přípravu potřebujete minimum surovin, které jsou běžně dostupné, a jako bonus vaření zabere opravdu chviličku. My jsme se inspirovali receptem z Ochutnej svět a ohromně nás nadchlo nejen chutí, ale i faktem, že propojuje moringu a zemi, z níž ji dovážíme. Tak hurá do toho!

DOBA PŘÍPRAVY

Přibližně 30 min.

INGREDIENCE

  • moringový prášek (množství najdete níže)
  • ½ ČL čerstvého zázvoru
  • ½ ČL chilli
  • 1 velká červená cibule
  • 1 ČL kokosového oleje
  • 1 ČL kmínu
  • 1 ČL koriandru
  • 1 hrnek červené čočky
  • 2 ČL mleté papriky
  • 2 ČL rajčatového protlaku (70g)
  • 2 hrnky zeleninového vývaru / vody
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

POSTUP

1. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek nasekejte najemno, zázvor nastrouhejte.

2. V pánvi rozehřejte kokosový olej, následně přidejte cibuli a česnek, promíchejte a přidejte koření - zázvor, chilli, kmín, koriandr a mletou papriku. Směs míchejte, aby se nepřipálila cca 2 min.

3. Přisypejte červenou čočku a promíchejte. Pokud by se směs začala připalovat, lehce podlijte vodou.

4. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a přidejte vývar/vodu. Dochuťte solí a pepřem a na velice mírném plameni duste pod pokličkou cca 15 min, dokud nebude čočka měkká až lehce rozvařená. V průběhu možné přidávat trochu vody.

5. Každému strávníkovi posypejte čočku 1 ČL moringového prášku (množství můžete zvýšit/snížit dle doporučeného denního dávkování na obalu).

TIP

Podávejte s bílou rýží, zeleninovými nebo chlebovými plackami.

Pokud jste chilli člověk, množství si upravte dle svých chutí.

DOBROU CHUŤ!