Moringový cheesecake

09.01.2023

Kdo by nemiloval cheesecake? A ještě k tomu, když se nemusí bát, že se mu v troubě nedopeče nebo srazí, protože se jedná o nepečený dort? Přesně tak, tenhle moringový dezert zvládne každý. I úplný začátečník. I my jsme ho zvládli.

Moringový cheesecake je osvěžující díky limetkové šťávě, tak akorát sladký, prostě ideální dezert na léto. Anebo na zimu (jak vidíte podle data, my jsme se do něj třeba pustili hned v lednu, protože nač čekat). Pokud tedy chcete svou rodinu a přátele ohromit, naservírujte jim tuto dvoubarevnou bombu, určitě na vás budou pět ódy!

DOBA PŘÍPRAVY

Přibližně 2h včetně tuhnutí v lednici

INGREDIENCE NA KORPUS

  • 80g másla
  • 180g máslových sušenek (např. BeBe nebo Lotus)

INGREDIENCE NA CHEESECAKE VRSTVU

  • 2 limetky + 1 na ozdobení
  • 3 ČL moringového prášku + trochu na ozdobení
  • 6g želatiny v prášku
  • 60g cukru (my jsme použili erythriol)
  • 200g smetany ke šlehání (min. 30%)
  • 250g tvarohu
  • 250g mascarpone/Philadelphie/ricotty

POSTUP

1. Dortovou formu o průměru okolo 20 cm vyložíme pečícím papírem, aby se dort nepřichytil k formě.

2. Sušenky si nadrtíme/umixujeme v mixéru najemno. Máslo rozpustíme a důkladně smícháme se sušenkovou drtí. Směs následně přesypeme do formy a lžičkou upěchujeme. Dáme do lednice na cca 30 minut.

3. V míse vyšleháme mascarpone s tvarohem, smetanou, cukrem a šťávou ze dvou limetek. (Směs ochutnejte a pokud by vám přišla málo sladká, přidejte si trochu sladila).

4. Želatinu nasypeme do malého rendlíku, přidáme 2 lžíce vody, necháme pár minut nabobtnat a na mírném plameni za stálého míchání zahříváme do doby, než se želatinový prášek úplně rozpustí. Pozor, nevaříme!

5. Do rendlíku k želatině přidáme několik lžic tvarohové směsi, dobře promícháme a celý obsah rendlíku dáme zpět k tvarohové směsi do mísy. Důkladně vše prošleháme.

6. Polovinu tvarohové směsi si přendáme do jiné mísy a přidáme k ní 3 lžičky moringové prášku a důkladně promícháme. Máme tedy bílou tvarohovou směs a zelenou moringovou směs.

7. Na sušenkový korpus nalijeme bílou tvarohovou směs a dáme vychladit alespoň na 20 minut do lednice (nebo do mrazáku). Poté, co se ujistíme, že bílá vrstva ztuhla, na ni nalejeme zelenou moringovou směs a opět uložíme do lednice/mrazáku minimálně na 30 minut,  aby ztuhla (ideálně však několik hodin nebo přes noc). 

8. Moringový cheesecake můžete před podáváním ještě jemně zasypat moringovým práškem a poklást plátky limetky.